Kdaj nastopi davčno (dohodninsko) breme?

V tem forumu se nahajajo nasveti glede računovodstva pri samostojnih podjetnikih

Kdaj nastopi davčno (dohodninsko) breme?

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 12, 2014 8:50 am

Marsikateri samostojni podjetnik se slej ko prej ujame v neplačniško verigo. Žal včasih tudi pravnomočni sklep o izvršbi ne pripelje do želenih rezultatov, če dolžnik nima sredstev na svojem bančnem računu.
S tem ko izdate račun se vam ta račun šteje v dohodek in s tem v osnovo od katere se vam obračunajo dajatve. Denarni tok oz. dejstvo ali je račun plačan ali ne nima s tem popolnoma nič! Izdanega računa ne smete stornirati v želji da bi se izognili plačilu dajatev za ta račun. Če bi to storili, bi naleteli na težavo v trenutku, ko bi pri vašem dolžniku preverjali stroške in bi ugotovili, da ima vaš račun v stroških, vi pa ga nimate v dohodkih.

Dolžnik, ki ne plača vašega računa si račun da v stroške in plača manj dajatev, vi pa ga imate med dohodki in morate plačati dajatve, ki izhajajo iz tega dohodka. Ni logično iz zornega kota samostojnega podjetnika, ampak žal tako je.

Ko naletite na tako situacijo, poskušajte na prijazen način priti do soglasja z dolžnikom. Tudi če vam obročno odplačuje je bolje kot pa da vam ne plača nič.

Tule bi prišli prav komentarji kakšnega računovodje ali pravnika, ki bi razložil kako poteka slabljenje računa in kakšni so postopki izterjave.
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 29
Pridružen: Pe Avg 08, 2014 11:02 am

Vrni se na Računovodstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron

Moja nadzorna plošča

Prijava

Kdo je na strani

Po strani ne brska nihče :: 0 registriranih, 0 skrit in 0 gostov (Podatki temeljijo na uporabnikih, dejavnih v zadnjih 5 minutah)
Rekordno število uporabnikov na strani je 35 z dne To Nov 27, 2018 10:36 am

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov